Segueix-nos

Subscriu-te a la newsletter!

GO UP
Image Alt

Gandesa

Descobreix Gandesa

Gandesa, com a capital de la Terra Alta està ubicada al centre de la comarca. Limita amb Corbera d'Ebre a l'est, al nord amb Vilalba dels Arcs, al nord-oest amb Batea, al sud-oest amb Bot, al sud amb Prat de Comte i al sud-est amb el Pinell de Brai.

Apunts d’interès de la Batalla de l’Ebre

El poble un cop va ser conquistat per les tropes franquistes fou un dels principals objectius pels republicans, tot i que les contra-ofensives no van tenir èxit. Com a conseqüència, la guerra es va enquistar entre les serres de Pàndols i Cavalls, Corbera i l’entorn de Gandesa. El mateix Franco, va dirigir part de la batalla des del Coll del Moro, on fins fa poc hi havia un monument commemoratiu que va ser derruït.

Economia i turisme

Gandesa, ha estat a la zona un nus de comunicacions des de l’època dels romans, ja que s’hi creuaven les comunicacions entre Catalunya, Aragó i València. Actualment, al igual que Corbera, la travessa la N-420, com a principal via, i la C-43.

El sector agrícola també és el dominant, amb la vinya i producció de vi com a principals exponents. Tot i que, la manufactura de paper i cartró, les granges de porcí i aviram, i també el sector serveis han crescut força durant les últimes dècades.

Finalment, els punts d’interès a destacar del poble són, el Celler Cooperatiu de Gandesa, d’estil modernista. Alguns edificis senyorials de diferents èpoques i estils. També, vestigis medievals, i d’especial interès la portalada de l’església de la mare de déu de l’Assumpció. Trobareu el museu “Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre”, que també funciona com a oficina oficial de turisme de la Generalitat de Catalunya. Fora del nucli urbà, cal nombrar el paratge de la Fontcalda, el jaciment ibèric del Coll del Moro i diferents espais de la Batalla de l’Ebre.

Cal mencionar, la Festa del Vi de Gandesa, amb més de 30 edicions. Durant tot un cap de setmana hi ha una mostra de vins dels cellers de la DO Terra Alta i diferents activitats programades.

Les Dades

Població
3086 habitants
Gentilici
gandesana, gandesà.
Altitud
363m
Superfície (km2)
71,2 km2

Més informació sobre els municipis limítrofs: Batea, Bot, Corbera d’Ebre, el Pinell de Brai, Prat de ComteVilalba dels Arcs.

Rutes destacades