Segueix-nos

Subscriu-te a la newsletter!

GO UP
Image Alt

Marcats pel 38

On és Merriman?

On és Merriman?

Es pot considerar que la història de Merriman ha estat per mi un factor determinant a l’hora d’haver-me aficionat al món de la Guerra Civil Espanyola i concretament de la Batalla de l’Ebre.

“Robert Hale Merriman (Eureka, California, 17 de noviembre de 1908 – Gandesa, 2 de abril de 1938) fue un profesor y economista estadounidense de la Universidad de California que se convirtió en el estadounidense de mayor graduación de los que participaron en la Guerra Civil Española. Fue comandante del Batallón Lincoln de la XV Brigada Internacional durante la guerra, en la que llegó a ocupar el cargo de Jefe de Estado Mayor.”

Aquesta és part de la definició que trobem a la wikipedia sobre la figura de Merriman. Se’l dona com a desaparegut durant la “desbandada d’Aragó”, i ferit mortalment a prop de Gandesa. Però mai es va trobar el cos. Realment és així o hi ha alguna cosa més sobre aquesta desaparició?

Jo provinc d’una família pagesa de Corbera d’Ebre, vaig créixer anant al camp amb el meu padrí, el qual sempre ha estat un aficionat empedernit amb la història de Corbera d’Ebre. Al principi no li feia massa cas, em semblaven unes històries que no anaven amb mi i amb la meva realitat, però poc a poc anava captant la meva atenció, fins al punt de ser un fanàtic de tot el que m’explicava.

El meu padrí m’explicava que quan ell era jove (és de l’any 1957) li agradava entrevistar a la gent gran del poble i preguntar-li sobre la seva vida i la vida del poble. Realment ell no anava en un guió preparat, però quasi sempre aquestes converses anaven a desembocar amb el que va ser la Batalla de l’Ebre. Històries de com els civils van haver de sobreviure i les peripècies que van haver de fer. Molts explicaven les històries també del xoc que va suposar la inevitable arribada dels combats cap al que eren les seves cases i la seva vida.

A Corbera ens han explicat tota la vida que la primera experiència que té la gent d’aquí de veure soldats, de veure el combat d’aprop és durant la desbandada d’Aragó a la primavera del 1938. Veien com molts republicans passaven desesperats per la Terra Alta per buscar l’Ebre i creuar-lo, d’aquesta manera estar en zona segura i estabilitzar l’avanç triomfal de les tropes de Franco.

Aquest primer contacte amb soldats “de veritat” com sempre s’ha explicat, marca als civils de Corbera i són històries que poc a poc han anat explicant. Per què els marca tant? La majoria d’aquests republicans són brigadistes internacionals, persones que han vingut de mig món per ajudar a la causa republicana. D’aquesta manera el primer que sobta a les persones d’aquí d’aquests soldats són els seus físics, normalment la frase més repetida és “soldats molt alts” donat que els espanyols i catalans érem, i alguns seguim sent poca cosa.
A part de l’alçada, el color de la pell, dels cabells, ulls i evidentment l’idioma amb el que parlaven, de català i castellà res de res.

Per tant el físic i el parlar “estrany” va fer que moltes persones d’aquí creessin veure persones d’un altre planeta.

Molts d’aquests brigadistes troben la fi en aquests dies, donat que són capturats per les tropes de Franco i executats per ser internacionals. Alguns veïns i veïnes explicaven que en aquells dies van veure soldats morts per les seves finques, o inclús hi ha altres històries de que eren executats prop del mateix poble i la gent ho presenciava en directe.

Aquí el meu padrí va començar a interessar-se per intentar localitzar aquestes persones, per deixar-ho escrit (i així ho fa amb un quadernet amb el qual en té una vintena).

Algunes persones explicaven que molts d’aquests brigadistes eren executats a la part del darrere del poble vell i que eren habitants de Corbera (d’esquerra) els que els havien d’anar a enterrar. Homes adults en la seva totalitat. Tot i que un dia va haver un canvi.

Imagineu que un dia li tocava al teu pare, que no es trobava en condicions de salut per poder anar, i per no dir que no, perquè no es podia dir que no, va fer anar al seu fill. Així que aquell noi amb poc més de 14 anys li va tocar anar a enterrar morts. Anys després quan va ser entrevistat pel meu padrí va explicar una cosa molt curiosa.

Normalment tots els morts els enterraven a una part concreta, però ell va participar d’un enterrament d’un home que el van enterrar a un lloc totalment diferent. Ja de per si era una mica estrany que tots anessin a un lloc i un tot sol l’enterressin a un altre. Aquesta persona li va descriure al meu padrí el físic d’aquest soldat, que mai havia vist un home tan alt. Característica que connectava amb Robert Merriman. Però en aquell moment el meu padrí ni tan sols tenia coneixement d’aquest tal Robert Merriman.

Aquesta història sol ha fet que començar… un altre dia seguirem…

Deixa un comentari