Segueix-nos

Subscriu-te a la newsletter!

GO UP

Combats a les altures

Preu 20€ 5 H
Veure més

Combats a les altures

20€ per persona

En aquesta ruta es veuen combinats el senderisme i la batalla (També es pot realitzar amb cotxe). Batalla de l’Ebre i Pàndols i posteriorment Cavalls són termes que indiscutiblement sempre han anat de la mà. Controlar les altures era una prioritat pels dos exèrcits. Aquestes serralades compten amb el llegat dels combats més durs de tot el conflicte i ofereixen una panoràmica excel·lent de tot el territori on es va combatre.

  • Destinació
  • Hora de sortida
    Per confirmar
  • Roba
    Roba de muntanya adequada, és recomanable portar algun tipus de recipient amb aigua.
1
Sortida de Corbera d'Ebre
Començarem la visita a la seu de “Marcats pel 38” i ens dirigirem en cotxe fins la serra de Pàndols, en concreta la cota 705.
2
Pàndols, Cota 705 (el monument a la pau)
Aquest serra va ser escenari de la 2a contraofensiva franquista. Combats duríssims on els franquistes se n’adonen que la batalla de l’ebre no serà fàcil. Les baixes dels dos bàndols es compten per milers. Una ofensiva que comença a principis d’agost del 38, molt marcada per la calor i la falta d’aigua, on després d’una setmana de combats, els franquistes decideixen canviar el lloc dels atacs, tenint en compte la duresa per poder avançar.

3
La Vall Closa
Agafarem la sendera que baixa per la Vall Closa. Vall d’accés per la part republicana a la serra de Pàndols. Importantíssima per poder avituallar amb munició els que estan dalt lluitant i per evacuar els ferits. Encara avui dia es pot observar un monument fet pels republicans durant la mateixa batalla.  

4
Serra de Cavalls
I seguidament, creuant la carretera del Pinell a Gandesa agafarem la serra de Cavalls. Tal hi com la coneixien els soldats “la inexpugnable” la serra de cavalls va ser escenari de la setena i última contraofensiva franquista a la batalla de l’ebre. Amb una preparació artillera i d’aviació molt potent els franquistes es llancen el 30 d’octubre del 1938 en la que serà l’última gran batalla a l’ebre. Des de dalt panoràmica immillorable de tot l’escenari de la batalla i on encara ara es poden veure restes de trinxera, nius de metralladora i refugis, tots excavats a la pedra.
5
Santa Madrona
Acabarem la ruta baixant fins a Santa Madrona, ermita de Corbera d’Ebre i que durant la guerra va ser hospital.  

10.0
Superb
10.0
Valoració

Comments:

  • Paula

    16 de novembre de 2022 at 16:20

    Impressionant aquesta ruta, 4h de pura història, visita molt enriquidora i una bona caminada per paisatges meravellosos.

  • Patricia

    16 de novembre de 2022 at 19:02

    Una ruta molt bonica!

Deixa un comentari

Valoració